Bahan-bahan :
3 biji kentang
3 sudu susu segar, kalau tak de pakai susu cair pun boleh...
garam secukup rasa
1 sudu teh lada hitam
Cara Menyediakannya:
- Kentang dipotong kecil atau dadu.
- Rebus kentang dalam separa air.
- Tambahkan sedikit garam.
- Apabila sudah empuk, masakkan sehingga air kering dan terus dilecek hingga halus.
- Masukkan susu dan lada hitam.
- Sesuaikan rasa dan sedia dihidang.
Bahan sos:
2 sudu mentega
2 sudu tepung gandum
1 sudu teh lada hitam
1/2 kiub pati ayam
1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sudu sos tiram
Sedikit kicap
3 cawan air
Cara Menyediakannya:
- Panaskan mentega dan tepung gandum, masak sehingga kekuningan. Api perlu sentiasa kecil.
- Bawang dimesin halus.
- Masukkan bawang, air dan bahan-bahan lain. Kacau sehingga sebati.
- Masukkan kicap sehingga mendapat warna yang anda suka.
- Masak sehingga pekat, tambahkan air jika masih berketul dan sentiasa kacau.
Selamat mencuba!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan