Kek Coklat Kukus Tanpa Telur
by : DayangJack@DapurKu SaYang
bahan A :
by : DayangJack@DapurKu SaYang
bahan A :
- 125 g tepung gandum
- 1 sudu kecil serbuk soda bikarbonat
- 2 sudu kecil serbuk penaik
bahan B :
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan gula perang (sila lebihkan gula jika menggunakan serbuk koko pahit/pure cocoa)
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1 sudu kecil esen vanilla atau 1 sudu kecil coffee emulco
- 2 cawan susu cair/susu segar
- 1/2 cawan minyak jagung/minyak masak sayuran
- 1/4 sudu kecil atau secubit garam
bahan C :
- 1 sudu besar cuka makan atau jus lemon
Cara-cara :
- Sediakan pengukus. Didihkan airnya.
- Ayakkan bahan A dan kacau rata-rata. Ketepikan.
- Satukan kesemua bahan B ke dalam periuk dan dengan menggunakan api perlahan, kacau adunan hingga gula larut dan sebati. Tutupkan api dan biarkan ia suam.
- Kemudian satukan bahan A dan B dengan menggunakan hand whisk atau rubber spatula. Kacau hingga sebati. Pastikan adunan tidak bergentel.
- Akhir sekali masukkan bahan C. Terus kacau serta merta tetapi jangan terlebih kacau atau terlalu lama. Kemudian tuangkan adunan ke dalam loyang yang sudah digriskan dengan mentega.
- Tutupkan loyang dengan kertas foil.
- Kukuslah selama lebih kurang 45 minit atau 1 jam.
- Setelah habis dikukus, padamkan api. Biarkan sebentar selama 10 minit sebelum mengeluarkan kek dari loyang.
- Sejukkan kek sebelum dipotong. Boleh juga dihiaskan dengan topping kesukaan masing-masing.
- kek ini bersaiz kecil sahaja. Sila gandakan sukatan jika menggunakan loyang besar.
- kek ini boleh juga dibakar. Namun kemanisan kek versi kukus tak sama dengan yang dibakar. Jika menggunakan kaedah bakar, sila kurangkan sukatan gulanya atau mengikut citarasa sendiri.
- kek akan menjadi lebih moist dan sedap jika dibiarkan semalaman.